Váš železničný portál
Registrovať sa

Žluté jaro na kolejích Střední Moravy

Reportáže 21.5.2010 4:50 Libor Mariančik Zobrazené: 3627

Od 8. do 21. května 2010 probíhala na dvou tratích Olomouckého kraje prezentace moderních vlaků Desiro společnosti Student Agency a její dceřiné společnosti RegioJet, a. s.. Akce probíhala od 8. do 17. května na trati č. 290 z Olomouce hl. n. do Uničova, kdy pro obrovský zájem byla u vybraných vlaků protažena až do železniční stanice Šumperk. Od 17. do 21. května pak pokračovala akce „Žluté jaro se Student Agency” na trati 275 z Olomouce hl. n. do Senice na Hané. Smyslem akce bylo upozornit cestující veřejnost na možnost kvalitního cestování v moderních vlacích s rozšířenou nabídkou služeb. Společnost tak chtěla ukázat, že nejen České dráhy, a.s., umí provozovat železniční dopravu, zvláště pak poté, co Olomouckému kraji v roce 2009 předložili nabídku, kde se zavázali provozovat moderní železniční jednotky na všech tratích, o kterých rozhoduje Olomoucký kraj, a to za výrazně výhodnějších podmínek, než monopolní přepravce. Bez odezvy, zájmu, bez jediného důvodu však byla Student Agenci ze soutěže vyloučena a regionální obslužnost získala na příštích deset let společnost ČD, a.s. Právě z prezentace na trati č. 290 mezi stanicemi Olomouc hl. n. a Uničov, kde se představily dvě moderní jednotky Desiro č. 642.331 a 642.332 je tato reportáž.


Desiro 642.332 je u třetího nástupiště olomouckého hlavního nádraží připraveno na odjezd v 09:55 hod. do žst. Uničov


Odjezd z Olomouce


Před železniční stanicí Bohuňovice.


Jízdné po celou dobu prezentace stálo 5 Kč, kdy se jednalo o zpáteční jízdné. Raritou byl prodej lepenkových jízdenek v podobě, jaké znali cestující Českých drah zhruba do roku 2001, kdy se nahradili papírovými jízdenkami.


Cestující byli o prezentaci a jejich důvodech informovány vydanou brožurou přepravce, která byla pravidelně dodávána na prázdná sedadla souprav.


Desiro projelo železniční zastávkou Uničov zastávka.


Za nedlouho následuje železniční stanice Uničov, kde svou jízdu končí.


V železniční stanici Uničov čeká souprava na další cestující, které přepraví do zastávek a stanic na trati č. 290 mezi Uničovem a krajským městem Olomouc.


Při čekání v železniční stanici Uničov zapózovala před objektivem usměvavá a velice příjemná palubní průvodčí slečna Lenka.


Před objektivem se neschoval taktéž usměvavý a ochotný strojvedoucí pan Jindřich, který navíc uvedl, že si jejich služby společnost Student Agency najala od agentury strojvedoucí.cz, kdy on sám má současnou smlouvu uzavřenou prozatím do konce měsíce července


Strojvedoucí a palubní průvodčí ještě jednou, již ve voze před stanovištěm strojvedoucího


Moderní jednotky Desiro nabízejí cestujícím příjemné prostředí, doplněné nadstandardy jakými jsou například automaty na teplé nápoje, či ekologické odpadkové koše na odpadky v podobě recyklovacích boxu.


Pro velký zájem cestujících byly vybrané vlakové spoje ve druhé polovině prezentace na uvedené trati protaženy dále až do stanice Šumperk. Na fotografii právě výpravčí vypravuje jednu ze souprav do Šumperka. Druhá, bližší souprava odjíždí v zápětí do Olomouce.


Průjezd pod větrnými elektrárnami mezi zastávkou Babice u Šternberka a žst. Šternberk


„Žlutý vlak“ právě minul vjezdové návěstidlo žst. Bohuňovice


Obě soupravy projíždí kolem společnosti UNEX Uničov, zabývající se výrobou bagrů a rýpadel.


Průjezd pod Ústředním stavědlem Olomouc hl. n.


Nutno dodat, že ve stejnou dobu byla na stejné trase provedena prezentace motorového vozu Regio-Shuttle RS1 v barvách “Najbrt” Českých drah. Šlo snad pouze o náhodu?? Na snímku uvedený motorový vůz ve stanici Uničov a následném odjezdu ve směru Olomouc hl. n..

Po celou dobu prezentace byl o akci obrovský zájem, a to nejen kvůli ceně jízdného. Je škoda, že soukromí dopravci s moderními vlaky nedostanou šanci ukázat kvalitní služby pro cestující v regionální dopravě. Jestli se dočkáme v brzké době kvalitních souprav na tratích č. 290 a 275 ukáže až čas. Podle posledních zpráv by se tak mohlo stát v roce 2014.

Autor fotografií a textu: © 2010 Libor Mariančik

Pridajte sa do diskusie!

Žiadny komentár k: Žluté jaro na kolejích Střední Moravy

Michal Repko zo dňa 21.5.2010 12:49

Nielen ČD ale aj ZSSK by si zaslúžila poriadnu konkurenciu… 😀 inak fakt pekná reportáž… 😉

Reagovať

kotva zo dňa 21.5.2010 13:21

Výborná reportáž. Inak osobne som vyskúšal súkromníka v úseku Sokolov – Oloví a späť a kvalita služieb bola trochen iná ako u ČD či ŽOP-ky na podobnej trati. 😆

Reagovať

Garin zo dňa 21.5.2010 19:31

Žltá farba evokuje v ľudskej psychike radosť. Vskutku krásna fotoreportáž. Vídím, že kolega libas si dal záležať, každá fotka je precítená a poskytuje originálny pohľad na žlté Desiro v peknom kraji severnej Moravy. Teším sa na ďalšie reportáže a som si istý, že nie sám.

🙂

Reagovať

Garin zo dňa 23.5.2010 16:54

oD 22. mája až do 4. júna 2010 prebieha prezentácia vlakov spoločnosti RegioJet, a. s. v Juhomoravksom kraji na trase Brno – Skalice nad Svitavou/Šakvice.

Na nasledujúcom odkaze nájdete podrobné cestovné poriadky vlakov.

http://www.regiojet.cz/provoz/jizdni-rady/

Doporučujem aj návštevu webovej stránky spoločnosti:

http://www.regiojet.cz/

:auto:

Reagovať

administrator zo dňa 24.5.2010 7:55

Citáz z e-mailu pána Ing. Jana Paroubka redakcii railpage:

„… Velice děkujeme za krásnou reportáž s opravdu pěknými fotografiemi.
Přikládám pro informaci jízdní řády, které již máme se SŽDC odsouhlasené a budeme Vás informovat i o případných dalších akcích.
Stejně tak rádi odpovíme na případné Vaše dotazy.
Děkuji a přeji pěkný den“.

Ing. Jan Paroubek
předseda představenstva
provozní ředitel
RegioJet, a.s.

🙂

Reagovať

administrator zo dňa 24.5.2010 18:17

RegioJet, a.s., bude možno jazdiť so súpravami TALGO:

http://www.e15.cz/byznys/doprava-a-logistika/student-agency-zvazuje-koupi-60-vagonu-talgo-od-spanelskych-drah

Reagovať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zadajte správnu hodnotu *